15 Αυγούστου 2020

ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΗ ΙΔΙΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Για χρηματισμό και εκβίαση ιδιώτη, ιδιοκτήτη επιχείρησης εστίασης, κατηγορούνται εφοριακός της ΔΟΥ Καστοριάς (με καταγωγή από περιοχή της Κοζάνης) και ο λογιστής του, σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Το Kozanimedia φέρνει σήμερα στο φως τις λεπτομέρειες της σημαντικής αυτής υπόθεσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε, ως προς τις έρευνες και τις γενικές της γραμμές, πριν από μερικές ημέρες στην Καστοριά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο προϊστάμενος σημαντικού τμήματος της ΔΟΥ Καστοριάς κατηγορείται για «εκβίαση κατά συναυτουργία», «παράβαση καθήκοντος» και «δωροληψία υπαλλήλου», ενώ ο λογιστής για «εμπορία επιρροής-μεσάζοντες», «συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου» και «εκβίαση κατά συναυτουργία».

Να τονιστεί πως ο λογιστής ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση, περιγράφοντας τις σχετικές λεπτομέρειες, σε αντίθεση με τον εφοριακό, που επιμένει να αρνείται κατηγορηματκά κάθε ανάμειξή του

.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης (“γυράδικο”) το 2018, μετά από έλεγχος άλλης εφοριακού της ΔΟΥ Καστοριάς (παρουσία του υιού του λογιστή του) του τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος λογιστής και του ζήτησε λεπτομέρειες για τον καθορισμό του φόρου, με τη χρήση εναλλακτικής μεθόδου, βάσει της οποίας ο φόρος θα ανερχόταν σε 18.500 ευρώ, μολονότι τελικά ο φόρος που βεβαιώθηκε ήταν 5.900 ευρώ, καθώς χρησιμοποιήθηκε η βασική μέθοδος υπολογισμού.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η εν λόγω υπάλληλος της ΔΟΥ Καστοριάς ενημέρωσε τον κατηγορούμενο προϊστάμενο του τμήματος για την χρήση εναλλακτικής μεθόδου, με τον τελευταίο να την αποτρέπει από το να την εφαρμόσει.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, όμως, ο κατηγορούμενος εφοριακός συναντήθηκε με.τον επίσης κατηγορούμενο λογιστή του «γυράδικου» και «μεθόδευσαν» την εμφάνιση του επιχειρηματία ενώπιον του πρώτου, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα ήταν ελαφρώς διογκωμένος (22-25.000 ευρώ), αν και οι δυο πρώτοι γνώριζαν πως τελικά θα επιβληθεί ο φόρος των 5.900 ευρώ!

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, εφοριακός και λογιστής, από κοινού, κατάφεραν να αποσπάσουν στις 16 Οκτωβρίου 2018 το ποσό των 4.000 ευρώ σε μετρητά, με την πρόφαση επιβολής ακόμη μεγαλύτερου φόρου, πέραν του ποσού των 5.900ευρώ, για τα οποία και θα εκδιδόταν η σχετική διοίκητική πράξη!

Τις 4.000 ευρώ παρέδωσε ο κατηγορούμενος λογιστής στον κατηγορούμενο εφοριακό της ΔΟΥ Καστοριάς.

Ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, συζήτησε το περιστατικό με έτερο λογιστή και φίλους, ενώ το πληροφορήθηκε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Καστοριάς, ο οποίος και κάλεσε τον ιδιοκτήτη του «γυράδικου» στην Εφορία, με τον τελευταίο να καταγγέλλει όλα όσα συνέβησαν.

Όπως τονίζεται, η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος θα επεκταθεί και σε άλλες συναφείς υποθέσεις της ΔΟΥ Καστοριάς, ώστε να διακριβωθεί τυχόν εμπλοκή των ανωτέρω κατηγορούμενων σε ανάλογες υποθέσεις, με την ίδια μεθοδολογία Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Πηγή: kozanimedia.gr / Παναγιώτης Πλιάτσιος